Freelancers profiteren van de krappe arbeidsmarkt en verdienen steeds meer, meldt platform voor freelanceopdrachten Hoofdkraan.nl. Het gemiddelde uurtarief over alle branches is inmiddels 47 euro, terwijl dit twee jaar geleden nog 43 euro was.

 

Vooral freelance schrijvers en vertalers zijn er flink op vooruitgegaan, met een 10 procent hoger tarief dan vorig jaar. Het gemiddelde uurtarief voor deze werkzaamheden is nu 43 euro, waarmee het wel een van de minder goed betaalde branches is.

Ook de branches management en organisatie (42 euro) en financieel en administratie (43 euro) schommelen rond dit uurbedrag.

De branche voor website- en applicatiebouwers is daartegenover het bestbetaald, met 50 euro als gemiddeld uurtarief. Dit was in 2018 nog 47 euro, waarmee de toename 5 procent is. De branche marketing en communicatie zag een tariefstijging van 3 procent, van 47 naar 48 euro.

Niet alleen tussen branches, maar ook tussen regio's zijn verschillen in uurtarief. Zo blijkt Drenthe freelancers het minst te betalen, met een gemiddeld uurtarief van 36 euro. In Overijssel verdienen de zelfstandigen met 52 euro per uur het meest.

Overigens is niet overal een uurtariefstijging te zien. In de branche analyse en advies zakte het tarief van 52 naar 49 euro (-7 procent), bij financieel en administratie daalde het van 45 naar 43 euro (-4 procent).

Verbetering: Door verkeerd verstrekte gegevens aan NU.nl stond er in een eerdere versie van dit stuk dat de branche marketing en communicatie er 3 procent op achteruit was gegaan, en het gemiddelde uurtarief voor 2019 42 euro was.